Genişletilmiş Gerçeklik Teknolojisi Nedir?

2030 ve sonrasında dünyamızda yaşamanın ve çalışmanın nasıl bir şey olabileceğini hayal edin. Belki de, fiziksel ve sanal dünyaları birleştirebilen sürükleyici teknolojileri tanımlamak için kullanılan bir şemsiye terim olan genişletilmiş gerçeklikteki (XR-Extended Reality) gelişmeler sayesinde, sanki gerçekten oradaymış gibi dünyanın herhangi bir yerinde yeni bir ev için alışveriş yapabilirsiniz. ya da uzak bir diyarda öğle yemeğine gidin. 2022 yılına kadar, XR pazarının bugünün sekiz katı olan 209 milyar dolara ulaşması bekleniyor (Tüm mesele bu pastayı hangi ülkeler alacak. Tabi ki şimdiden para döküp araştırma yapanlar. Yan gelip yatanlar veya kıyısından köşesinden oyuncuk oynayanlar değil kesinlikle). Bu muazzam büyüme, 2030 hayatımızın gerçeklerinin hayal gücümüzün kavrama yeteneğinin ötesinde olduğu anlamına gelebilir.

Genişletilmiş Gerçeklik (XR) nedir? XR, tüm sürükleyici teknolojiler için gelişmekte olan bir şemsiye terimdir. Bugün zaten sahip olduklarımız – artırılmış gerçeklik (AR-augmented reality), sanal gerçeklik (VR-) ve karma gerçeklik (MR) artı hala oluşturulacak olanlar. Tüm sürükleyici teknolojiler, sanal ve “gerçek” dünyaları harmanlayarak ya da tamamen sürükleyici bir deneyim yaratarak deneyimlediğimiz gerçekliği genişletir. Son araştırmalar, katılımcıların %60’ından fazlasının XR’nin önümüzdeki beş yıl içinde ana akım olacağına inandığını ortaya koydu. XR’nin daha iyi bir resmini elde etmek için bugün var olan mevcut teknolojilerin her birini gözden geçirelim.

 Artırılmış Gerçeklik (AR-Augmented Reality)

Artırılmış gerçeklikte, sanal bilgi ve nesneler gerçek dünyanın üzerine bindirilir. Bu deneyim, gerçek dünyayı görüntüler, metin ve animasyon gibi dijital ayrıntılarla zenginleştirir. Deneyime AR gözlükleri veya ekranlar, tabletler ve akıllı telefonlar aracılığıyla erişebilirsiniz. Bu, kullanıcıların gerçek dünyadan izole olmadıkları ve yine de etkileşimde bulunabilecekleri ve önlerinde neler olduğunu görebilecekleri anlamına gelir. AR’nin en bilinen örnekleri, dijital yaratıkları gerçek dünyaya bindiren Pokémon GO oyunu veya şapka veya gözlük gibi dijital nesneleri kafanıza koyan Snapchat filtreleridir.

 Sanal gerçeklik (VR- Virtual Reality)

Artırılmış gerçekliğin aksine, bir sanal gerçeklik deneyiminde, kullanıcılar tamamen simüle edilmiş bir dijital ortama daldırılır. Bireyler, beyinlerini kandırdıklarına inandıran yapay bir dünyanın 360 derecelik bir görüntüsünü elde etmek için bir VR kulaklığı veya başa takılan bir ekran takmalıdır, örneğin, ayda yürüyor, okyanusun altında yüzüyor veya herhangi bir yeni dünyaya adım atıyor. VR geliştiricileri oluşturuldu. Oyun ve eğlence endüstrisi bu teknolojinin ilk uygulayıcılarıydı; ancak sağlık, inşaat, mühendislik, askeriye ve daha pek çok sektördeki şirketler VR’yi çok faydalı buluyor.

 Karma Gerçeklik (MR- Mixed Reality)

Karma gerçeklikte, dijital ve gerçek dünya nesneleri bir arada bulunur ve gerçek zamanlı olarak birbirleriyle etkileşime girebilir. Bu, en son sürükleyici teknolojidir ve bazen hibrit gerçeklik olarak anılır. Bir MR kulaklığı ve VR veya AR’den çok daha fazla işlem gücü gerektirir. Microsoft’un HoloLens’i, örneğin dijital nesneleri bulunduğunuz odaya yerleştirmenize ve onu döndürmenize veya dijital nesneyle mümkün olan herhangi bir şekilde etkileşime geçmenize olanak tanıyan harika bir örnektir. Şirketler, sorunları çözmek, girişimleri desteklemek ve işlerini daha iyi hale getirmek için karma gerçekliği işe koyabilmenin yollarını araştırıyor.